Veroorzaakt een beenlengteverschil rugpijn?
Logisch toch dat ik rugpijn heb, want mijn benen zijn niet even lang ?
Dit wordt soms aangehaald als één van de Diverse oorzaken van rugpijn. We hoeven echter hieraan geen overdreven belang te hechten. Een beenlengteverschil tot +/- 1,5 cm, geeft zelden aanleiding tot rugklachten. Wij, mensen, zijn nu eenmaal niet perfect symmetrisch gebouwd.
De vraag is tevens: gaat het om een echt beenlengteverschil of is er een ander onderliggend probleem?
Sommige therapeuten beweren dat dit het resultaat zou zijn van “het bekken dat scheef staat” en dit zou dan manueel terug moeten “rechtgezet” worden…Dit is een hypothese die helaas wetenschappelijk niet voldoende onderbouwd is, en vooral gebaseerd is op wat de therapeut subjectief denkt te “voelen”.
“Ja, maar, mijn kinesist heeft mijn bekken terug op zijn plaats gezet en ik heb nu minder klachten!” is een reactie die ik soms wel eens hoor.
Inderdaad, dit is ongetwijfeld een correcte perceptie vanuit het oogpunt van de patiënt, maar hoogstwaarschijnlijk ligt “het rechtzetten” van het bekken niet aan de basis van een mogelijke verbetering.
Hoezo ?! Dit is eenvoudig als volgt te verklaren: de manuele behandeltechnieken die vaak gebruikt worden om een bekkenscheefstand te corrigeren hebben tevens een duidelijke biomechanische invloed op andere niveau’s en zo kan men onbedoeld toch een verbetering krijgen en dit (onterecht) toewijzen aan een bepaalde hypothese.
De arts of kinesitherapeut kan echter op een eenvoudige manier testen in welke mate een zgn. beenlengteverschil effectief verantwoordelijk is voor de rugpijn:
De therapeut vraagt u bv. om een aantal bewegingen in stand uit te voeren en analyseert hierbij het bewegingsverloop en de pijn die evt. optreedt. Stel dat bepaalde bewegingen rugpijn uitlokken, dan kan men die bepaalde bewegingen laten herhalen, maar deze keer vanuit een meer "geneutraliseerde" positie, m.a.w. we proberen bv. eerst het beenlengteverschil te neutraliseren (door bv. een boek onder het kortere been te plaatsen) en dan worden dezelfde testbewegingen herhaald. Uiteraard kunnen we nog andere testen hiervoor uitvoeren.
Stel dat dit een gunstige invloed heeft op de pijn, dan is de oplossing uiteraard eenvoudig. Men kan d.m.v. een aangepaste zool dit beenlengteverschil neutraliseren. Een gespecialiseerde podoloog kan u hierbij helpen.
Helaas komt die situatie echter zelden voor en is de realiteit wat complexer.
Laat ons de situatie even omkeren...
Is het mogelijk dat een verkeerd gangpatroon of een verkeerde biomechanische statiek in de voeten aanleiding geeft tot lage rugpijn ?
Ja, dit is zeker mogelijk. Hierin kan een gespecialiseerde podoloog een belangrijke rol spelen en een verdere ganganalyse maken en evt. aanpassingen doorvoeren.
Conclusie : in de meerderheid der gevallen hoeft u zich geen zorgen te maken over een beenlengteverschil.